jessica alm

Jessica Alm: ”Jag vill se fler kvinnor i branschen”

Jessica Alm sadlade om från undersköterska till en mansdominerad värld. Ett byte hon säger att hon aldrig ångar. Idag är hon HML:s enda kvinnliga åkare och vill se fler kvinnliga åkare.
– Man ska inte vara rädd. Jag upplever många gånger att det är mer uppskattat när jag kommer som tjej till ett bygge, säger hon.

Planen var från början att bli ambulansförare. För att förverkliga den planen påbörjade Jessica Alm en undersköterskeutbildning och började jobba extra på ett äldreboende.

Men med tiden insåg hon att hennes åksjuka inte skulle göra det möjligt för henne att åka bak i ambulansen under långa arbetspass. Lösningen blev att välja en karriär där hon kunde ta kommandot själv. Sagt och gjort – 2014 tog hon steget och blev hon chaufför hos oss på HML.

– Jag skulle säga att jag blev väldigt förvånad när jag började. Jag hade hört om hur tjejer blir behandlade i mansdominerande yrken och att det inte är så lätt alla gånger. Men jag har aldrig upplevt det på HML, utan här har jag alltid känt mig så himla välkommen.

Bytet innebar stora förändringar. Från omhändertagande av äldre till maskiner och tunga fordon.

– Jag ångrar verkligen inte det bytet. Visst, ibland kan jag sakna det här lite mysiga, att gå runt och gulla med de gamla. Men jag skulle aldrig vilja byta tillbaka, jag trivs så himla bra här.

Kvinnor har lägre olycksstatistik

Med åren har utvecklingen gått framåt. När Jessica började på HML var hon en av 4–5 kvinnor totalt. Idag är de betydligt fler – men bland HML:s åkare är Jessica den enda kvinnan.

– Det är klart att jag reflekterar över det ibland. Det räcker att gå på ett möte, då märker jag att ja, det är jag och 40 gubbar. Samtidigt så trivs jag väldigt bra med det också, det är inte negativt på något sätt, men det hade varit kul om fler tjejer tog chansen.

Jessicas resa inom HML började som chaufför med både liftdumper och tippbil. Steget till att själv bli åkare togs 2021 efter att åkaren hon tidigare kört åt valde att sluta.

Idag kör hon kranbil och lyfter de varierade arbetsdagarna som en av jobbets stora plussidor.

– Jag har väldigt svårt för att göra samma sak dag ut och dag in. Samtidigt känner jag att mitt jobb är viktigt och meningsfullt. Jag är ofta ute på mindre jobb som inte hade gått att lösa utan kranbil. Det kan handla om att lyfta in en grävmaskin i en trädgård eller hämta och lämna material som inte går att tippa. Där spelar vi kranbilschaufförer en viktig roll.

Jessica berättar att hon helst skulle vilja att samhället slutade se skillnaden, att det kan bli lite väl mycket fokus på manligt och kvinnligt. Hon tycker att det fokuset rentav kan gå till överdrift emellanåt.

– Samtidigt får man ofta höra att vi kvinnor har en lägre olycksstatistik och att vi är försiktigare. Vi brötar inte bara på, utan tar det lite lugnare. En kollega sa till mig i början att ”det är så bra när ni tjejer kommer, för ni är inte så hetsiga som gubbarna är”.